차가 처음 재배된곳은 중국 윈난성으로 약 3천년전이다. 상록관엽수로 연 강수량이 1500mm, 기온은 18~30도 지역이 적합하다.
차를 재배하는 지대는 높아야 한다. 햇빛을 많이 받고 밥낮의 온도차가 높아야 더 진한 향기를 만든다.
같은 품종이라도 고도가 다른 곳에서 재배되면 차 맛이 다르다.
차나무가 재배된 토양은 완성된 차맛에 가장 직접적인 영향을 미친다.
차를 만드는 사람은 오래된 경험과 숙달된 기술이 필요하다. 같은 시금치라도 숙달된 셰프가 요리하면 아삭하고 달콤하지만 반대의 경우는 시들고 누렇게 변한다.
전세계 차생산량은 2017년 중국이 256만톤으로 1위, 인도 132만톤, 케냐, 스리랑카, 베트남, 일본이 8만톤, 대만이 1만 3천톤이다.
중국이 세계 차생산량의 45% 을 차지한다.
일본은 중국 송나라로 부터 유래한 차 문화로, 일본 차문화의 미학은 맑음, 고요, 조화, 고독 이라 할수 있다. 일본은 말차를 주로 마신다. 찻잔에 말차가루를 넣고 뜨거운 물을 부어서 대남 거품기로 차와 물을 섞어서 하얀 거품을 만든다. 하얀거품은 사포닌이다.
한국의 차는 삼한시대(BC57~AD668) 한반도에 전래 되었다. 삼국사기에 보면 선덕여왕이 (AD632~647) 에 차를 마시기 시작했다는 기록이 있다. 고려시대에 차문화가 발전 조선중기를 지나면서 쇠퇴한다.
찻잔은 필수요소이다. 건축가 한피오테는 말했다.
" 아름다움은 찻잔에서 시작된다 "
우리는 아름다움이 서양의 예술과 중국회화 등의 장구한 역사에서 시작된것이 아닌가 생각한다.
하지만 아름다움에 대한 가장 단순한 경험은 사실 우리가 매일 사용하고 가까이 두는 물건에서 시작된다. 따라서 어떠한 찻잔을 선택 하느냐에 따라 삶의 질에 대한 우리의 태도가 달라 진다.
우리가 찻잔을 사용할때 찻잔은 하나의 예술작품이 된다. 우리는 찻잔의 형태와 재질, 유약을 감상하고 흙과 도공의 기술을 생각하고 심지어 어떤 가마에 구웠는지 탐구한다.
최고의 품질의 차맛을 내기위해
1. 올바른 차의 선택
2. 차맛은 물의 품질에 직접적 영향을 받는다. 물은
' 차의 어머니 '
3. 점토 주전자, 금속 다기는 예쁘지만 반발효차와 어울린다.
4. 적당한 찻잎의 양은 찻잎이 주전자 나 찻잔의 바닥을 덮을 정도가 적당하다.
Tea was first cultivated around 3,000 years ago in Yunnan, China. This evergreen shrub thrives best in regions with an annual rainfall of about 1,500 mm and temperatures between 18-30°C. Tea plantations should ideally be at higher altitudes, where ample sunlight and significant day-night temperature differences help develop a richer aroma. Even the same tea cultivar will vary in flavor depending on the altitude where it is grown. The soil in which the tea plants are cultivated has the most direct impact on the final tea flavor.
Making tea requires long-standing experience and skilled techniques. Just as a well-trained chef can make spinach taste crisp and sweet while a less-skilled cook may make it wilted and discolored, the expertise of the tea maker is essential to achieving high-quality tea.
In 2017, global tea production was led by China at 2.56 million tons, followed by India at 1.32 million tons. Other major producers include Kenya, Sri Lanka, Vietnam, Japan (80,000 tons each), and Taiwan (13,000 tons). China accounts for 45% of the world’s tea production.
Japan’s tea culture, inspired by China’s Song Dynasty, reflects an aesthetic of purity, tranquility, harmony, and solitude. Matcha is particularly popular in Japan. To prepare it, matcha powder is placed in a teacup, hot water is added, and the mixture is whisked with a bamboo chasen until a white foam forms, which contains saponins.
In Korea, tea was introduced during the Three Kingdoms period (57 BC - AD 668). According to the Samguk Sagi, Queen Seondeok (r. AD 632-647) was the first recorded monarch to drink tea. Tea culture flourished during the Goryeo Dynasty but declined by the mid-Joseon period.
The teacup is an essential element. Architect Han Pil-Ohte once said, "Beauty begins with the teacup." While we may think beauty originated in Western art or Chinese paintings, our simplest encounters with beauty actually come from the objects we use daily. The choice of teacup can shape our attitude toward quality of life. A teacup becomes a work of art as we use it, allowing us to appreciate its form, material, glaze, and the potter’s technique, and even to consider the kiln in which it was fired.
To achieve the finest tea quality:
1. Choose the right type of tea.
2. The flavor of tea is directly influenced by the quality of water, often referred to as the “mother of tea.”
3. Clay or metal teapots are beautiful but pair better with semi-fermented teas.
4. A suitable amount of tea leaves is enough to cover the bottom of the teapot or teacup.
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